Vytiskni si svoje pivo!

01.12.2018 21:28

    Z tiskárny vám obvykle vyleze jen papír. Věci se ovšem rychle mění. Už nyní existují přístroje, jež do 3D podoby vytlačí nejen nákresy plastových výrobků, ale i jídlo či pití. Za pár let bude člověku k pohodlnému životu stačit jen několik tiskáren - jedna vyprodukuje domov, další manželku, milenku a co hlavně - pravidelný přísun piva.

    Tisk ve třetím rozměru nefunguje zase tak odlišně od kla­sického. Jen místo dokumentu ve Wordu vidíte na monitoru 3D plán objektu, v našem případě krásně orosené pivínko. Trysky tiskárny pak místo inkoustu tlačí buď po tenkých vrstvách různé materiály nebo třeba tekutiny či potraviny.

    Fungující prototyp tiskárny na pivo nyní vylepšují američtí výzkumníci na Massachusettském tech­nologickém institutu a Cornell University. Nazvali jí Cornucopia a tento mechanic­ký přístroj už tiskne například třešňové pivo. „Přístroj vám umožní přizpůsobit si podle chuti nejen to, jak bude výsledné pivo chutnat, ale i jeho texturu a složení,“ přiblížil pro BBC aplikaci vedoucí projektu Samuel Beerman.

    Stroj podle zadaného receptu míchá suroviny uskladněné v tiskových hlavi­cích, podobajících se cukrářským „stří­kačkám", které náplň zároveň chladí, aby se nekazila. Ingredience ze zásobní­ků putují do jakéhosi mixéru, až se následně dostanou do vašeho připraveného půllitru. Tu správnou teplotu nastavíte díky přídav­ným mrazícím trubičkám.

    No, uvidíme, za jak dlouho se nám tento přístroj dostane do našich domácností, nicméně, přátelé, Pivíci, my se stejně na to točený zcela jistě setkáme v pravé (i když možná zkopírované) hospůdce.