Nové Pivíkovy objevy v Jižní Americe

01.01.2019 21:38

Letošní zimu přečkává náš Pivík dvoulaločný převážně v Jižní Americe, kde se s chutí pustil do výzkumu kvasnic. Jelikož jsou kvasinky základem výroby piva, zajímal se Pivík o to, jak se vlastně dostaly do Evropy. Zjistil, že původem jsou mikroby, které se dostaly do Evropy z Patagonie ve dřevě a ve vnitřnostech myší a much. Tuto odvážnou hypotézu nicméně ihned otiskl časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Pivík zde uvádí, že pivní kvasnice objevil při své procházce na argentinských stromech, které po napadení bakteriemi produkují směs kvasinek, rostlinných buněk, hub a cukru. "Ten kvas byl cítit na hony", uvedl Pivík doslovně. "Nechápu, že místní lidé ho řadu let sklízejí a používají jen jako přísadu do salátů". Pivík tak přispěl k tomu, že chuť piva budou ovlivňovat geneticky upravené kmeny kvasinek.