Komárkova škytavka - analýza

01.03.2018 21:22

 Škytavka postihne občas každého člověka, zvlášť když se hodně nají nebo vypije příliš mnoho alkoholu. Většinou po chvíli přejde. Horší to je u těch jedinců, kteří jedí až moc nebo pijou jak duhy. Jednoho takového má ve svých řadách i VC Pivík. Ano, správně, je to taťka Komárek.

            Škytání souvisí s křečí bránice. Tento sval pomáhá normálnímu člověku dýchat. Obvykle jsou jeho pohyby rytmické a pravidelné. Když ale Komárek vypadne z rytmu, nacamrá se víc než obvykle, jeho dýchání se změní. Jeho vyděšená bránice ho nutí zalapat po dechu. Když vzduch naplní plíce, mozek odešle zprávu do hrdla: Dost! Hlasivky se leknou a přimknou se k sobě. Bránice ale nutí Komárka dál dýchat, zatímco ústa a hrdlo se brání přístupu vzduchu. Proud vzduchu narážející na hlasivky udělá při každém trhavém pohybu bránice zvuk známý jako škytnutí, v případě Komárka zvuk podobající se trefenému divočákovi.

            Ze studie irských vědců vyplynulo, že neustálé škytání vede u jedinců nad 40 let k postupné ztrátě váhy, jak my odborníci říkáme hmotnosti. To by zas tak špatné ještě nebylo, Komárkův pupík má stále bohaté rezervy. V Indii dokonce přišli na to, že škytavka působí velmi negativně na pohlavní orgány mužů. Vlivem rázových vln vyvolaných škytavkou dochází ke smršťování genitálií a tím k jejich zmenšování a zakrňování. To už tak veselé není. V Africe pro změnu místní podnikatel českého původu Josef Babinsky již v minulém století objevil souvislost mezi škytáním, únikem plynů z organismu a následnou nenadálou ztrátou vědomí, o čemž svědčí dnes již kultovní píseň Na kopečku v Africe, ve které se zpívá…“Když to milá slyšela, škytla, prdla, omdlela, ach ouvej, když to milá slyšela, škytla, prdla, omdlela, ach jo!“

            Jak z problému ven ? Jak bojovat proti škytavce ? Komárek nám na expedicích neustále a pravidelně předvádí způsob, který mu kdysi ve stavu naprosté opilosti poradil Bárny: „tý vole, škyt, to musíš, škyt, prudce zvednout ruku, škyt a já ti dám vysosnout pívo, škyt.“ Nic proti Bárnymu, ale takovéto rady nikdy nezabraly. Nejspíš proto, že Bárny nikdy neřekl, jakou ruku má Komárek zvednout a především, jaké pivo na škytavku zabírá. Nezabrala Gábina, nezabrala Plzeň, natož řada místních krajových specialit.

            Jelikož máme Komárka rádi a neradi bychom byli svědky, jak mu vadne jeho chlouba mezi nohama, pátral jsem a nyní exklusivně přináším některé osvědčené recepty:

1) léčba šokem

Metoda patentovaná italským dermatologem Jan Lucou Pavone. Prý pomůže, když na škytajícího někdo nečekaně vybafne. Navrhuji, až škytající Komárek půjde z hajzlíku, stoupnou si ostatní za sloupy a postupně na něj budou křičet, třeba: demente, debile, naval prachy, růžovej trpaslíku apod..

2.) léčba třeskem

Studie iránských inženýrů dokázaly, že velmi efektivní je prásknout postiženému před obličejem nafouknutý papírový sáček. Většinou zabírá vždy, jen je nepříjemné, že tato terapie má vedlejší účinky v podobě počůrání.

3) léčba polykací

Finští urologové prosazují postup, u kterého dokonce není potřeba přítomnost léčitele. Postižený má prý vypít 7 litrů vody nebo cucat něco tvrdého. V prvém případě ale Finové doporučují se nalábat přímo na WC, u druhé varianty raději nemluvme, i když pro 4% občany může být tento postup spojením užitečného s příjemným.

4) léčba udušením

Metoda je známá už od 18. století, kterou aplikovali čeští templáři na vězních. Testováním na mnoha vzorcích dospěli k metodě, při níž se škytající zhluboka nadechne a „lékař“ mu na 10 minut ucpe nos a pusu. Je dokázáno, že v 98% případů se nepříjemné stahy hrdla zastaví.

5) léčba fyzickým trápením

Fyzioterapeut Martin Paťanka objevil jednoduché řešení, jak se zbavit škytavky. Recept zní: dát si 120 kliků a přitom zhluboka dýchat. Paťanka tvrdí, že jeho metoda pomůže 80 procentům škytajících. 20% však většinou terapii nepřežije.

 

        Domnívám se, že těchto 5 postupů, případně jejich kombinace, musí pomoci i našemu Komárkovi. Pokud ne, ponořím se ještě do studia okultních věd, hypnózy, jógy, bylinek či účinků kyslíku a vodíku. Uvidíme….